top of page
  • Writer's pictureЛеонид Велковски

β – предлог филм: Кучешки свет


Режија: Gualtiero Jacopetti, Paolo Cavara, Franco Prosperi

Наратор: Stefano Sibaldi

Времетраење: 108’

Година на издавање: 1962

Земја: Италија

Жанр: мондо документарен филм


Mondo Cane е уникатен документарен филм кој исто така и е зачетник на еден посебен субжанр мондо и го популаризира истиот. Филмот се состои од сцени кои ги покажуваат многуте културни обреди, практики и различности од целиот свет со цел да ја шокира или изненади тогашната Западна публика.


Сцените не се движат по некој логичен редослед и се само еден приказ на разликите и културната разновидност на нашата планета, го покажуваат човештвото во различно светло, од религиозни ритуали до уметнички перформанси. Може да се забележат сцени од Европа, Азија и Америка, сцени од племиња и современи општества. Покажано е она што би требало да изгледа сензационално или ексцентрично.


Сигурно овој филм ќе ви додаде нешто повеќе во вашиот поглед на светот.

57 views

Comments


bottom of page