top of page
  • Writer's pictureКалина Качоровска

β-предлог филм: Слугинката (The Handmaiden, 아가씨)

Режија: Park Chan-wook

Улоги: Kim Tae-ri, Kim Min-hee

Времетраење: 168’

Земја: Јужна Кореја

Жанр: Драма/трилер/романтика

Базиран на романот Fingersmith (Sarah Waters, 2002), „Слугинката“ е поделен на три дела и се одвиваво Кореја за време на јапонското колонијално владеење и го разгледува односот помеѓу двете протагонистки, богатата наследничка Хидеко и нејзината слугинка. Филмот се справува со теми како женска сексуалност, семејно насилство, психолошка траума, љубов помеѓу две девојки, слобода и моќ на еден сосема неочекуван начин, а исполнет е со предавство, интима и зрелост. Станува за збор за исклучително еротски филм, но сепак во овој случај, тоа е направено естетски и природно, а не служи единствено за примамување на поширок круг на публика. И покрај должината (речиси 3 часа), не само што дејството во ниеден момент не е здодевно и празно, туку напротив, секоја минута ве става сѐ повеќе во неизвесност за следната. Ако за некој филм може да се каже дека секој кадар е уметничко дело, тогаш тоа е овој.

76 views

Commentaires


bottom of page