top of page
  • Writer's pictureКалина Качоровска

β – предлог филм: Љубав и мода

Режија: Љубомир Радичевиќ

Улоги: Беба Лончар, Душан Булајиќ, Миодраг Петровиќ

Година: 1960

Времетраење: 105’

Земја на потекло: Југославија

Жанр: Музичка комедија

Колку лесен филм, а колку прекрасен!


На група студенти им е потребно да заработат пари, па со таа цел одлучуваат да организираат модна програма за компанијата „Југошик“. Сето тоа успева да се изведе со мали и слатки измами, симпатии, флерт, буцкање, смеење.

Филмов го препорачувам заради три работи:

  1. Арсен Дедиќ игра епизодна улога

  2. Југословеската мода од крајот на 50-те и почетокот на 60-те, карираните фустани со тесен струк и средените фризури се мед и млеко

  3. Музиката е култна, со тоа што главната хит песна „Девојко мала“, подоцна ја преработуваат Идоли!


Уживајте во ова колаче од филм.


82 views

Yorumlar


bottom of page