top of page
  • Writer's pictureКалина Качоровска

β-предлог филм: Dekalog 1/I Am the Lord Thy God

Режија: Krzystof Kieslowski

Улоги: Henryk Baranowski, Wojciech Klata, Maja Komorowska

Времетраење: 53’

Земја на потекло: Полска

Жанр: Драма„Јас сум Господ твој, да немаш други богови освен Мене“


Првата од десетте филмски епизоди од „Декалог“ (1988) на Кешловски кој е инспириран од десетте божји заповеди е несомнено и најемотивната. Дејството го води десетгодишниот Павел кој живее само со татко му Кшиштоф и животот им е целосно диригиран од нивниот домашен компјутер. Од една страна го имаме татко му кој е целосно посветен на технологијата и верува во нејзе како нешто највисоко, а од друга страна е тетка му која смета дека Павел треба да се посвети и на духовно образование кое всушност тој самиот го бара. Без да издавам било што од содржината, сакам да ви препорачам пред да почнете со гледање да се подготвите психички, физички и емотивно за едно крајно длабоко гледачко искуство. Иако присуството на некоја виша сила во ниеден момент не споменува директно, истото е константо присутно во теофил(м)ската (според Стојан Синадинов, Кинотека) визија на овој генијален режисер. Задолжителна филмска лектира.

63 views

Comments


bottom of page