top of page
  • Writer's pictureВасил Ханџиски

Еко – фактопедија бр. 27 - Звучно загадување

Звучно загадување не е тип на загадување со кој се запознаени повеќето луѓе, иако е доста пристутно. Светската здравствена организација (СЗО) ја дефинира бучавата над 65 децибели (dB) како звучно загадување. 


Долгорочанта испоставеност на таква бучава има штетни ефекти врз здравјето на луѓето, дивиот свет и на животната средина. Вообичаено се создава во урбани средини во близината на индустрики зони и во собраќајот.


Совети за избегнување на звучно загадување:

  • Носете чепчиња за уши секогаш кога сте изложени на бучава над 65dB;

  • Одржувајте ниво од околу 35 dB во вашата спална соба навечер и околу 40 dB во вашата дом во текот на денот;

  •  Ако е можно, изберете живеалиште колку што можете подалеку од густ сообраќај;

  • Избегнувајте долготрајна употреба на слушалки.

96 views

Comments


bottom of page