top of page
  • Writer's pictureВасил Ханџиски

Еко – фактопедија бр.16 - Големиот пацифички остров од ѓубре

Големиот пацифички остров од ѓубре лежи помеѓу Калифорнија и Хаваи. Тој е трипати поголем од Франција и е најголемото складиште за отпад во океаните. Истражувањата покажуваат дека има 1,8 милијарди парчиња пловечка пластика која убива илјадници морски животни секоја година.


Овие микропластики, со дијаметар од само неколку милиметри, доаѓаат од отпад што се фрла на копно, како и од мрежи, корпи и кафези. Отпадот од бродовите, во голема мера е главниот придонесувач за оваа еколошка катастрофа.


Научните истражувања покажуваат дека Азија е главен придонесувач за ѓубрето на големиот пацифички остров од ѓубре, а друг голем фактор е зголемувањето на индустрискиот риболов во најголемиот океан во светот.

59 views

Commentaires


bottom of page