top of page
  • Writer's pictureКултура β

Краток расказ од Иван Арсов

,,...Но, се поставува прашањето: Што е уметноста? Дефиниција за неа има, ама не ми се допаѓа тој концепт на збирање во две реченици на најголемото нешто овде во сегашноста и стварноста. Како може тоа да се собере во две реченици? Па самите ние сме уметност, а и самите сме уметници. Творецот е нашиот уметник, ние сме творци на нашата уметност, ние сме уметници на нашето творештво. Ако тргнеме да листаме по човек ќе забележиме дека секој по себе е уметничко дело. Еве пример некои се со портокалова коса, дека уметникот снемал јаглен па морал да зеде оган од нова искра и да го вдахне на нечија глава; некои ја носат бојата на морето во своите огледала, некои на хлорофилното зрно. Погледнете како се' е уметност, свртете се во секој агол и секоја заоблина и ќе најдете нешто уметничко. Погледнете во очите и кажете дека не наликуваат на небула со центар-црна дупка, погледнете ја структурата на ДНК, а потоа дуплата хеликс небула, или, пак, сличноста на невроцитите со космичката структура..."

 

Иван Арсов покрај неговата поема ни се претставува и со краток извадок од негов подолг текст. Уживајте!

57 views

Recent Posts

See All

Загуба - Ева Василева

Таа имаше љубов подлабока од морето, и душа поголема од универзумот. Ќе дадеше сè од себе за тие околу неа да се среќни, не обрнуваше многу внимание за себе. Сè додека не ја запозна својата прва љубов

Comments


bottom of page