top of page
  • Writer's pictureКултура β

Моето јас - Софија Бислимовски

Земајќи ја крвта од вениве.

Правејќи ги гласовите на ехото.

Голтајќи ги солзиве кои се тркалаат по лицево

Правејќи ја маската за лажнава насмевка.

Симнувајќи го егото за да не се покачи.

Наслушнувајќи ги зборовите кои сечат како жилет.

Секој ден , секој час, секоја минута си стотинка

Ми се откинува дел од кожава

копајќи ја дупката за да ги сместам спомените.

Ја осмислувајќи ја стратегијата за битката и

Правејќи мапа за победа.

Одново и одново

Пак и повторно

Го гледам нечовечкото во другите ,

Го правам она кое ми е потребно

Едноставно ставам точка на некои работи

Работи кои ми пречат

 

Софија Бислимоски е родена во 2004 г во Скопје и е втора година во Гимназијата „Раде Јовчевски - Корчагин“. Таа е авторка на 3 стихозбирки и добитничка на 3 меѓународни награди во Нови сад и едно Гранд При во Скопје.

16 views

Recent Posts

See All

Скопје СИ ТИ: „Го преколнувам мојот град“ од Методија Тасевски

го преколнувам мојот град по Балашевиќ го преколнувам мојот град да не ги руши мостовите и куќите пред нив и тие зад нив; да не ги бетонира парковите, тревите, зелените огради, цвеќињата, листовите, б

Comments


bottom of page