top of page
  • Writer's pictureКултура β

На тебе... - Марија Стојановска

На тебе често помислувам

Кога низ темните улици минувам,

На нашите спомени често се навраќам,

Кога на крајот од денот сама останувам.


Знаеш најдраг мој,

Никој не ми кажал дека е толку тешко,

Да заборавиш човек

Кој некогаш ти бил сè на светот.


Но ете јас се навикнав,

На тие ноќи студени ,

На тие солзи пролеани

На таа тага и темнина што мене ме обзема,

На мојов живот кој без никаква вредност станува.

Откако ти ми замина.

 

Марија Стојановска е шестата поетеса која зема учество во поетските недели на Култура Бета. Таа твори од свои дванаесет години, авторка е на романот „Љубовта е Уметност“, а веќе вториот е во подготовка. За себе вели дека може да каже само едно: „Ако не ја доживеам љубовта како уметност, сигурно ќе ја доживеам поезијата како најголема страст“.

Инстаграм профил: @_stojanovskaaaa

16 views

Comments


bottom of page