top of page
  • Writer's pictureКултура β

Понекогаш боли - Бесјона Јусуфи

Дај ми сила да се соочам

со секој предизвик

што животот го измислил.

Како секоја научена лекција,

како секоја надеж

што овој живот ја прифатил.

И желбата за да не се откажам,

бидејќи овој свет секогаш боцка, предизвикува…

Не си свесен дека сѐ уште учиш,

не си свесен дека светлината

повторно никнува…

И болката, колку строга, горка…

Можеби и без мирис, без вкус

душата трепери и на Бог се моли,

скриена под една сенка,

беспомошно,

бидејќи понекогаш боли…

 

Бесјона Јусуфи е поетесата која зема учество во четвртиот ден од двете поетски недели на Култура Бета. Таа доаѓа од Битола, пишува поезија на сите јазици кои ги познава и говори, а студира англиски и албански јазик и книжевност.

202 views

Recent Posts

See All

Скопје СИ ТИ: „Го преколнувам мојот град“ од Методија Тасевски

го преколнувам мојот град по Балашевиќ го преколнувам мојот град да не ги руши мостовите и куќите пред нив и тие зад нив; да не ги бетонира парковите, тревите, зелените огради, цвеќињата, листовите, б

Comments


bottom of page