top of page
  • Writer's pictureКултура β

Само да ви кажам нешто убаво - Евгенија Узунова

(მ+m)ψ=0


Равенката на Дирак, најубавата равенка во целата физика. Го опишува феноменот на квантното навлегување, кое тврди дека „ако два система меѓусебно комуницираат меѓу нив за одреден период и потоа се одвојат, можеме да ги опишеме како два различни системи, но на суптилен начин тие стануваат еден систем. Што се случува со еден може да влијае на другиот, дури и на растојание од километри или светлосни години ". Значи, две честички кои на кој било начин биле споени, сеуште се поврзани. И да се на различни краеви од универзумот, нивната конекција ќе биде моментална. И тоа е истото што се случува помеѓу двајца кога ќе се спојат во врска што секако само живи организми можат да ја искусат. Ова е начинот на кој оваа врска функционира, врската која ние луѓето ја нарекуваме љубов.

 

Нов краток расказ, од авторката Евгенија Узунова. Стружанка во Москва, студент на енергетски факултет што обожува да пишува поезија и проза за да избега од својата реалност и да допре до некое срце. ,,Научникот и поетот често се карааа во мене, но некогаш и си пијат кафе заедно во мозоков и излегуваат вакви текстови." вели таа.


23 views

Recent Posts

See All

Загуба - Ева Василева

Таа имаше љубов подлабока од морето, и душа поголема од универзумот. Ќе дадеше сè од себе за тие околу неа да се среќни, не обрнуваше многу внимание за себе. Сè додека не ја запозна својата прва љубов

Comments


bottom of page