top of page
  • Writer's pictureКултура β

Скопје СИ ТИ: „Скопје, ти ќе рикнеш“ од Марко Иван Кочишки

Скопје, ти ќе рикнеш


Правам чекор, го гледам градот,

но по двочекор - сѐ се менува.

Гледам густ превез од чад и

гладни пци во менопауза.

Од Ченто до Водно без оаза.


Градот наш ќе рикне:

дај ми денар,

дај ми мастика,

дај ми маркица,

дај ми пиво!


Да садам мир не гледам пластика,

ми се смачи од вашата свастика. 

 

Песната „Скопје, ти ќе рикнеш“ беше прочитана на поетскиот настан за млади „Скопје СИ ТИ“, во рамки на „Денови на поезијата“ во Скопје Сити Мол.


Марко Иван Кочишки е автор на стихозбирката „З'брка поезија“ (ПНВ Публикации, 2024), тој е диџеј, а има учествувано и на неколку поетски читања.

14 views

Comments


bottom of page