top of page
  • Writer's pictureМарија Хана Трајкоска

FACT NO.14 - Свет меѓу науката и музиката

Гитаристот на култниот бенд Queen, не само што ги создал некои од најголемите хитови во историјата, меѓу кои и "We will rock you", тој сепак е и дел од светот на астрофизиката.

Пред да започне со својата музичка кариера, зафршил високо образование во "Империјал Колеџ" во Лондон и почнал да работи на својот докторат на тема зодијачка светлина. Во пресрет на завршувањето на тезата, со Queen почнал да пронаоѓа светска слава и одлучил да се откаже од науката под изговор дека повеќе го бидува за музика. Меѓутоа, во 2006 решил да и се врати на астрофизиката и во 2007 добива докторат од Колеџот каде се образовал.

На интервјуа вели дека се чувствува како натрапник кога е опкружел околу други научници, меѓутоа сепак музиката му понага да се справи тоа.

Во јанура 2019 ја објавува песната "New Horizons" во чест на истоимениот стателит на НАСА кој го изврши најдалечното истражување до сега. Со ова, Brian May направи кохезија меѓу неговите светови, а на пошироката јавност ќе и остане познат како научник и рок легенда.


36 views

Comments


bottom of page