top of page

ИМПРЕСУМ

Андреј Медиќ Лазаревски

Андреј Медиќ Лазаревски  е основач и главен и одговорен уредник на Култура β. Тој е дипломиран професор по философија на Институтот за филозофија на Филозофскиот факултет, а моментално е студент на Катедрата за Општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ во Скопје. Дел е на тимот на Филозофскиот филмски фестивал како фестивалски координатор и дел од тимот на кафе-книжарницата „Буква“. Тој е член на управниот одбор на Филозофското друштво на Македонија и дел од организацискиот одбор на Скопскиот поетски фестивал. Тој е автор на стихозбирките „Беседење со неа“ (ДАТА Песнопој, 2021.) и „Молитвени дискурси“ (ПНВ Публикации, 2022; 2023 - второ издание), а има објавено и десетина текстови од областа на философијата и книжевноста во домашната периодика. Неговата поезија е преведена на српски и англиски јазик и е објавена во неколку антологии, како и домашни и странски списанија. Има учествувано на повеќе поетски читања и фестивало. „Отскочна даска“, „Поетска епизода“, „Добри гости“, Струшките вечери на поезијата, Скопскиот поетски фестивал и Поетска ноќ во Велестово. Креатор и модератор е на поетските вечери „Поетска епизода“.

 

Се занимава и со аматерско актерство. Бил дел во десетина театарски претстави од неколку различни аматерски театри како Алтернативниот театар „Мали а големи“,„Месечев театар“ и програмата „Театар за сите“. Како актер учествува и во краткометражниот филм ,,Пет проскитни пруги“. Во Култура β е автор и уредник на рубриката „Огледи и разгледи“, „Воздишки“, како и на рубриките посветени на философијата „Философска беседа“ и „Философски муабет“.

  

Леонид Георгиевски

Леонид е ко-основач и технички уредник на веб-сајтот на Култура β. Тој е студент на Економски факултет при УКИМ. Учесник е во актерскиот состав на неколку младински аматерски претстави, а се појавува и како дел од неколку бенда со кои настапува. Твори музика, пишува текстови за истата, а во последно време најмногу се ангажира со пост-продукција на проекти на Култура β и на проекти вон неа. Со голема заинтересираност учествува во секој аспект на уметноста па поради тоа застанува како ко-основач на Култура β.

 

 

 

Марија Хана Трајкоска

Хана е ко-основач на Култура β и еден од уредниците на рубриката „Хана и Борис во дијалог за албум“. Студентка е на смерот за психологија на факултетот за политички науки на универзитетот American College Skopje. Целиот живот аматерски се занимава со театар, а веќе неколку години и со музика. Позади себе има голем број аматерски претстави и свирки. Таа во слободно време се занимава со поезија. Животната цел ја насочува кон тоа да го направи светот барем малку подобро место преку својата уметност, а токму затоа е и една од основачите на Култура β.

   

 

IMG-3464e2104ed4473d11e78c1bdc8ed51e-V.jpg

instagram: @andrejmedikj

email: kulturabeta@yahoo.com

received_255870709495393.webp

instagram: @leyoneed

email: kulturabeta@yahoo.com

122713400_707362810131280_72797234877802

instagram: @h_trajkoska

email: kulturabeta@yahoo.com

Калина Качоровска

Калина е редовна β-колумнистка и  авторка на рубриката β-предлог филм на неделата. Таа е студентка по меѓународни односи на Факултетот за политички науки и меѓународни односи при Варшавскиот Универзитет во Варшава, Полска. Себеси се опишува како љубопитна и ентузијастична и според нејзе, бидувањето позитивен и оптимистичен, пречекувањето на денот со насмевка и енергија, славењето на најобичните, секојдневни активности се нешта кои се клучни за успех, но и за убав живот.

Една од нејзините најголеми пасии е филмот. Како перформативно и живо дете, уште од најмала возраст измислува приказни кои потоа самата ги изведува. Во последните неколку години, љубовта кон седмата уметност ја оживува преку филмски фестивали. Веќе четири години е учесник на младинскиот филмски фестивал „Џифони Македонија“ како жири, а од 2020 година, таа е и дел од тимот и модераторка на дел од дискусиите. Токму преку нив е испратена како македонска претставничка на италијанската верзија од фестивалот - Giffoni Experience, како и Salam International Youth Film Festival во Баку, Азербејџан. Во 2018 и 2019 таа е дел од младинското жири на фестивалот на европски филм, „Синедејс“.

Калина не може да седи мирна кога станува збор за неправда, па затоа дел од нејзиното живеење го посветува на активизам, особено во полето на класната и родова еднаквост.

Нејзините интереси се движат од левичарски идеали, па сѐ до анализирање на социолошките и антрополошките аспекти на локалната, но и светската уметност. Дете за сѐ, освен за одбојка и марки на автомобили.

255773246_241942674665441_5044196111210622286_n_edited.jpg

instagram: @kalinakaczorowska

email: kulturabeta@yahoo.com

Леонид Велковски

Леонид е автор на рубриката β-предлог филм и автор на интервјуа за рубриката ,,Бета – муабет’’. Тој е студент на Универзитетот „Еуропа Прима“ во Скопје, на факултетот за филмска уметност, на одделот за филмска режија. Љубител е на уметноста при што најмногу го интересираат аудио-визуелните и перформативни уметности, па така твори и на тој план. Има режирано театарски етиди и глумено во театарски претстави како дел од ,,Од игра до претстава”. Има режирано и глумено во театарска претстава на која и е автор. Има учествувано на ,,Филмска училница”. Има снимено и режирано еден краток филм под наслов „Црното платно“, попатно е дел од екипата на  неколку други филмски проекти.  Сака да пишува и обично пишува сценарија и филмски идеи. Има добиено признание на ,,Скрипт фест” за најдобро филмско сценарио за неколку сценарија за краткометражен филм. Пишува филмски рецензии кои ги има објавувано на ,,УМНО” и во списанието за култура и уметност ,,Современост”. Има учествувано на разни уметнички проекти и филмски фестивали.  

 

 

 

leo.jpg

instagram: @leonidvelkovski

email: kulturabeta@yahoo.com

Васил Ханџиски

Васил Ханџиски е редовен член на Култура β и дел од еко-тимот кој се залага за развој на еколошки вредности преку колумни, интервјуа и други активности. Моментално е уредник на рубриката „Еко-фактопедија“, а се јавува и како автор на неколку еко-колумни. Студент е на  Машински факултет (студиска програма - инженерство на животна средина)  при универзитетот во Марибор. Долгогодишен еко – активист, медијатор за врсничко насилство и е поборник за подобро образование. Волонтер е во Здружението за одржлив развој и заштита на животна средина „Go Green“  и  преку оваа организација земал учество на различни проекти за заштита на животната средина, климатска правда и климатска дипломатија меѓу кои ги издвојува: ,,Училишта на сончева енергија“ и ,,Млади амбасадори за климатски промени”. Четири годишен член на Претседателството на Ученичката Заедница при СУГС Гимназија ,,Никола Карев”. Како дел од Ученичката Заедница при СУГС Гимназија ,,Никола Карев”  организирал неколку настани, како што се: ,,Во Карев од дома“ и ,,Предновогодишна свирка во Карев”.  Се залага за промовирање на младинската уметност и тоа го остварува како дел од неформалното здружување ,,Art House Karev”, преку кое беше еден од организаторите на ,,Три дена култура од дома (3)“.  Неговата цел е со своето дејствување да направи промена во светот.

 

 

 

kul slikica 10.JPG

instagram: @_handziski

email: kulturabeta@yahoo.com

Иван Николов

Иван е редовен β-колумнист и студент по компјутерски науки на ФИНКИ при УКИМ во Скопје.

Негови интереси, меѓудругото, се политиката, технологијата, философијата, литературата и спортот, па оттука и во неговите колумни се занимава со овие теми. Завршува средно образование во неговиот роден град, Битола, во „горната“ т.е. СОУ Гимназија „Јосип Броз-Тито“ - Битола.
Тој е љубител на планинарење и велосипедизам и редовно ја истражува природата во текот на годината. Неговиот интерес за надворешни активности е исполнет преку учество на трката „Трчај Бе“ каде освојува награди за високи места. Покрај тоа тој беше дел од „Биди Зелен“ мрежата на клубови, како и лидер на битолскиот регион. 
Пред да стане редовен колумнист, Иван неретко има соработувано со Култура β, најпрво преку конкурсот за поезија, а подоцна и преку конкурсите за колумни.

 

 

 

иван николов1.jpg

instagram: @nikooloov

email: kulturabeta@yahoo.com

Дамјан  Златановски

Дамјан Златановски е редовен колумнист на Култура β, студент на Факултетот за електротехника и информациски технологии при УКИМ, сликар и основач на онлајн уметничка галерија @zlatanovski.gallery , Млад европски амбасадор (YEA), Генерален директорат за соседство и проширување на Европската комисија (DG NEAR), во Западен Балкан, поборник за подигање на младинското учество во процесот на донесување и креирање на политики и активист за животната средина. Родум од Куманово, тој е член на Друштвото на писатели од Куманово и иако не стои како автор на самостојно дело, неговата поезија, кратките раскази и есеи може да се сретнат во повеќе антологии. Страствен љубител е на кафето и филмската уметност и смета дека „[пишувањето] не служи да ти ги плати сметките, туку да те раздолжи самиот со себе“.

 

 

 

1657465934145-02_edited.jpg

instagram: @damjanzlatanovski

email: kulturabeta@yahoo.com

Марија Велинова

Марија Велинова (2003, Штип) е уредник на социјалните мрежи на „Култура бета“ и авторка на рубриката „Што има низ град?“. Повремено пишува и осврти на книги во рамки на рубриката „Огледи и разгледи“. Таа е студентка на Катедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ. Авторка е на стихозбирките „Разговорите што не можевме да ги имаме“ (2021, Дата Песнопој) и „Омарнина што омалаксува“ (2023, ПНВ Публикации). Во 2022 година ја претставуваше Македонија на Интернационалната филозофска олимпијада во Лисабон. Нејзини есеи се објавени во списанието „Средношколски размислувања 4“, „Филозофска трибина“, како и на платформата „Култура Бета“. Член е на организацискиот одбор на Скопскиот поетски фестивал. Учествувала на „Скопскиот поетски фестивал“, како и на повеќе поетски читања и фестивало меѓу кои: „Отскочна даска“, „Поетска епизода“, „Добри гости“, Струшките вечери на поезијата, Скопскиот поетски фестивал и Поетска ноќ во Велестово. Нејзини песни се препеани на српски и англиски јазик.

 

 

 

viber_image_2023-11-06_20-14-18-011.jpg

instagram: @mar.v9

email: kulturabeta@yahoo.com

Стефан Спасовски

Стефан Спасовски е роден во Скопје, 2003 година. Средното образование го завршил во скопската гимназија ,,Орце Николов". Со студирање продолжува на Катедрата за македонски јазик при Филолошкиот факултет ,,Блаже Конески" - Скопје. Во „Култура бета“ работи во делот на јазично уредување и редакција на текстовите. Покрај тоа, пишува поезија.

 

 

 

IMG_20231105_103603_631.jpg

instagram: @s.spasovskii

email: kulturabeta@yahoo.com

Надворешни соработници:

Ирина Илиева, философска беседа/философски муабет

Никола Ристевски Шиндре, философска беседа

Борис Дебси, „Борис и Хана во дијалог за албум“

Ивана Јовановска, уметничка рецензија

Ангела Бошкоска, Огледи и разгледи

Поранешни членови:

Ана Илиева, колумна/Културоглед

Георгина Петреска, колумна

Ева Стојчевска, еко-колумна

Софија Тодороска, Книга на неделата/Бисери

Андреј Сивески, музичка рецензија

bottom of page