top of page
  • Writer's pictureКултура β

Четири жени – Андријана Ѓорѓевска

Четири жени


Во мене живеат четири жени. Марта, Симона, Ангела и Дијана.


Марта постојано настојува да ја обојам косата портокалово, да појдам на курс по шпански и да се преселам некаде на море. Марта ги реди книгите по боја, а не по жанр, постојано купува кулинарски списанија од трафиката во маало и сонува еден ден да живее во куќичка на село со голем двор каде што ќе одгледува јагоди и шери домати.


Симона има страв од пајаци, темнина и височини. Постојано ме убедува дека треба да престанам да пишувам и дека едноставно не ме бива. Симона секогаш пали цигара кога ќе и се случи нешто непријатно, а знае и да плаче за глупости.


Ангела е интроверт, ја изморуваат обични муабети и е помирена со тоа дека никаде не припаѓа. Таа се затвора во соба и чита книги по цела ноќ. Понекогаш ги чита истите книги и по четири и пет пати. Секогаш ми вели да ги избришам сите социјални мрежи, бидејќи ми одземале премногу енергија која би можела да ја искористам на попаметни работи.


Дијана секогаш прави предолги списоци и концепти и се обидува да биде најдобра во сѐ. Дијана пробува секаде да припаѓа и тоа ја изморува. Кога ќе се измори премногу ја снемува на неколку дена, а потоа пак се враќа и продолжува по старо.


Во мене живеат четири жени и понекогаш сите одеднаш зборуваат, а јас не разбирам ништо. Понекогаш немам сили да се расправам и дозволувам да управува онаа, најгласната. А понекогаш пробувам да ги слушам сите одеднаш и тоа однадвор изгледа многу чудно.


Во мене живеат четири различни жени и јас сум секоја од нив.10 views

Recent Posts

See All

Загуба - Ева Василева

Таа имаше љубов подлабока од морето, и душа поголема од универзумот. Ќе дадеше сè од себе за тие околу неа да се среќни, не обрнуваше многу внимание за себе. Сè додека не ја запозна својата прва љубов

Comments


bottom of page