top of page
  • Writer's pictureМарија Велинова

Што има низ град? (12.6.2023 – 18.6.2023)

Што има низ град? Сите културни активности низ град (низ Скопје и низ Македонија) на едно место! Кликни на насловот на настанот за повеќе информации!


Понеделник (12.6.2023)

Книжевност:

60. Рацинови средби - „Рацин без компромис“ | Велес


Промоција на „Премин во времето“ од Миѓен Келменди | Албански театар | 16:00


Промоција на романот „Пеколен меден месец“ од Благоја Стојков | Книжарница „Антолог“ | 19:00


Музика:

Змејко пушта музика | Кафе-книжарница „Буква“ | 17:00


Филм:

Некрстени денови | Кинотека | 18:00


Мајка и син | Кинотека | 20:00


Movie night | Скопје Pride | Комитет | 21:00

Театар:

Фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп | во текот на целиот ден на повеќе локации низ Прилеп (линк до програмата со клик на насловот на настанот)


Визуелна уметност:

Изложба на Марија Јаќовска - Кревки спомени | Монтажна галерија во Парк на Франкофонија| 20:00

 

Вторник (13.6.2023)


Книжевност:

60. Рацинови средби - „Рацин без компромис“ | Велес


Театар:

Мој термин | Македонски народен театар | 20:00


Фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп | во текот на целиот ден на повеќе локации низ Прилеп (линк до програмата со клик на насловот на настанот)


Ревизор | Театар Комедија | 20:00


Филм:

Некрстени денови | Кинотека | 18:00


Засекогаш млади | Кинотека | 20:00


Визуелна уметност:

Дефрагментација, Подарени дела од Чешка, Унгарија, Полска и Словачка | Музеј на современа уметност | 20:00


Останато:

СРАМОТА! - вечер на раскажување квир приказни | МКЦ | 20:00


 

Среда (14.6.2023)


Книжевност:

Промоција на „88“ од Надија Реброња | Градска Библиотека "Браќа Миладиновци" | 19:00


Промоција на „Варшавската срна“ од Мимоза Ристова | Музеј на Град Скопје | 19:00


60. Рацинови средби - „Рацин без компромис“ | Велес


Промоција на двотомниот лексикографски речник ФИЛОЗОФИЈА | МАНУ | 12:00


Музика:

Концерт на Moira | Кафе-книжарница „Буква“ | 21:00


Филм:

Некрстени денови | Кинотека | 18:00


Авантурите на карикатурата | Кинотека | 20:00

Театар:

Чудесна терапија | Драмски театар | 20:00


Женска гардероба | Театар Комедија | 20:00


Фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп | во текот на целиот ден на повеќе локации низ Прилеп (линк до програмата со клик на насловот на настанот)


 

Четврток (15.6.2023)


Книжевност:

Работилница за пишување + читање| Скопје Pride| Кафе-книжарница Буква | 19:00


Промоција на „Две мориња“ од Јосип Коцев | Книжарница „Антолог“ | 19:00


60. Рацинови средби - „Рацин без компромис“ | Велес


Промоција на збирката раскази „Хранител(к)и“ од Лилјана Пандева | МКЦ | 20:00


Театар:

Фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп | во текот на целиот ден на повеќе локации низ Прилеп (линк до програмата со клик на насловот на настанот)


Роденден | Народен театар – Штип | 20:00


Филм:

Авантурите на карикатурата | Кинотека | 18:00


Некрстени денови | Кинотека | 20:00


Нешто слатко | Дом на млади – Штип | 20:30

Музика:

Животот е убав | Филхармонија | Градски Парк | 21:00


 

Петок (16.6.2023)

Книжевност:

Промоција на „Да го живееме животот од своите соништа“ од Лидија Коваржик | Книжарница „Антолог“ | 19:00


Мултимедијален настан „Црвен конец, црн конец - катранка“ | Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ | 19:00


Филм:

Скопје Cinema City| Кинотека | 20:00

Театар:

Торонто експрес | Македонски народен театар | 20:00


Некој нека ми каже колку сум важен | Театар за деца и младинци | 19:00


Фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп | во текот на целиот ден на повеќе локации низ Прилеп (линк до програмата со клик на насловот на настанот)


Музика:

Мартчин пушта музика | Кафе-книжарница „Буква“ | 21:00


Нокаут и Ареа | Aqua Bella Resort – Штип | 21:00

Останато:

Queer Anime Night | Бруталиск | 19:00


 

Сабота (17.6.2023)


Книжевност:

Поетска епизода #6 | Кафе-книжарница „Буква“ | 21:00


Стрип Трип Фестивал Скопје | МКЦ | 11:00


Промоција на стихозбирка "Сѐ отсега и сѐ досега" на Никола Дукоски | Сули ан | 18:30


Филм:

Скопје Cinema City | Кинотека | 19:00

Театар:

Цветната улица | Театар за деца и младинци | 19:00

 

Недела (18.6.2023)


Книжевност:

Стрип Трип Фестивал Скопје | МКЦ | 17:00

Филм:

Скопје Cinema City | Кинотека | 19:00


 

Ако сакате секој понеделник да ви стигнува потсетник за настаните низ град – пишете ни го вашиот мејл во порака или на меjл!


Дополнително ќе добиете избор од настани кои тимот на Култура Бета ги препорачува!


Доколку организираш или знаeш за настан што сакаш да го вклучиме во следната неделна програма, пиши ни во инбокс на инстаграм: @kultura_beta или прати ни мејл на: kulturabeta@yahoo.com


231 views

Recent Posts

See All
bottom of page