top of page
  • Writer's pictureМарија Велинова

Што има низ град? (14.8.2023 – 20.8.2023)

Што има низ град? Сите културни активности низ град (низ Скопје и низ Македонија) на едно место! Кликни на насловот на настанот за повеќе информации!


Понеделник (14.8.2023)

Музика:

Blue Mist | BeerGarden | 21:00


Филм:

Хор - една приказна за госпел хорот Тенста | Кинотека | 20:00


Отворање на Drim Short 2023 | Летна сцена – Културен центар „Браќа Миладиновци“ – Струга | 20:00

Театар:

ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА ,,ДЕКАМЕРОН” ОД ЏОВАНИ БОКАЧО | Долни Сарај - Охрид | 21:00


 

Вторник (15.8.2023)


Филм:

Сабаја | Кинотека | 20:00


Drim Short 2023 | Mezebar Kingston; Летна сцена – Културен центар „Браќа Миладиновци“ – Струга; | 12:00-00:00


Музика:

15 Години The Hounds - Роденденски Концерт | Наспроти клуб „Калинка“ - Прилеп | 20:00


ЈОЗЕФ ТАВАРДОС – УД , EГИПЕТ | Црква Св. Софија – Охрид | 21:00


Визуелна уметност:

Изложба по повод 120 години од раѓањето на Никола Мартиноски | Крушевската чаршија | 12:00

 

Среда (16.8.2023)


Музика:

FOLTIN @ Drim Short | Барабар Мезебар | 23:00


MИМОЗА ЌЕКА – ПИЈАНО | Црква Св. Софија – Охрид | 21:00


Филм:

Drim Short 2023 | Хотел Фреја; Летна сцена – Културен центар „Браќа Миладиновци“ – Струга; | 17:30-00:00


Синиот кафтан | Кинотека | 18:00


Пацификција | Кинотека | 20:00


 

Четврток (17.8.2023)

Книжевност:

Промоција на „Единствен матичен број“ од Лидија Димковска | Кафе бар „Филхармонија“ | 19:30


Филм:

Отворање на 14. Македокс | Куршумли Ан | 20:00

Отворање на 14. Македокс: Над рудникот | Куршумли Ан | 21:00

Отворање на 14. Македокс: Танцувајќи ја Пина| Куршумли Ан | 21:00

Drim Short 2023 - Затворање на фестивалот | Камп Ливадишта - Струга | 19:00


Едно убаво утро | Кинотека | 18:00


Пацификција | Кинотека | 20:00


Музика:

Отворање на 14. Македокс: Концерт на „Искра“ | Куршумли Ан | 23:00Drim Short Music OFF Program: Bodan Jamakoski & Diah |Камп Ливадишта| 23:30

Музика пушта Ивица Димитријевиќ |Кафе-книжарница „Буква“|21:00


 

Петок (18.8.2023)Книжевност:

Свечено отворање на 35. Поетска ноќ во Велестово: промоција на „Самодиви“ - панорама на македонска поезија пишувана од жени, од преродбата до денес + Интернационално поетско читање | с. Велестово, Охрид | 21:00


Фестивал (филм, музика, изложба, книжевност...):

Бош 15 - ден 1 |Гевгелија (на повеќе локации)|20:00
Филм:

14. Македокс: Ingresso animali vivi | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Барањата на секојдневната посветеност | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Им треба светлина | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Анидок и Флипбук фестивал | Сули Ан | 20:30

14. Македокс: Аполонија, Аполонија | Куршумли Ан | 21:00

14. Македокс: Тигар во рајот | Сули Ан | 22:30

14. Македокс: Пораки од Еремоцене | Куршумли Ан | 23:00


Синиот кафтан | Кинотека | 18:00


Гласот на тишината | Кинотека | 20:00


Визуелна уметност:

Ликовна изложба: Тони Попов (35. Поетска ноќ во Велестово) | Тремот на црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во с. Велестово| 22:30


Изложба по повод 120 години од раѓањето на Никола Мартиноски | Галерија „Никола Мартиновски“ Крушево| 12:30


Музика:

DJ set GALATHEIA |Кафе-книжарница „Буква“|21:00


Театар:

ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА ,,НОРА” | Центар за култура „Григор Прличев“– Охрид | 21:00


 

Сабота (19.8.2023)Книжевност:

35. Поетска ноќ во Велестово - Втор ден: Промоција на „Ново раѓање на зборот – антологија на македонската млада поезија“ | Конгресен центар на УКИМ во Охрид, покрај Охридското Езеро | 17:00


35. Поетска ноќ во Велестово - Втор ден: „Поезија – Залез: Интернационално поетско читање“ | Конгресен центар на УКИМ во Охрид, покрај Охридското Езеро | 18:00


Фестивал (филм, музика, изложба, книжевност...):

Бош 15 - ден 2 |Гевгелија (на повеќе локации)|20:00


Филм:

14. Македокс: Патувањето | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Лука | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Куќа за талкачки души | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Видист | Сули Ан | 20:30

14. Македокс: Поларна ноќна светлина | Сули Ан | 20:30

14. Македокс: Двојнички | Сули Ан | 20:30

14. Македокс: 8 март, 2020: мемоар | Куршумли Ан | 21:00

14. Македокс: Помеѓу револуциите | Куршумли Ан | 21:00

14. Македокс: Татковина| Сули Ан | 22:30

14. Македокс: Љубов, марки и смрт | Куршумли Ан | 23:00


Синиот кафтан | Кинотека | 18:00

Гласот на тишината | Кинотека | 20:00

Музика:

ХОР ,,ПРО АРС” | Црква Св. Софија – Охрид | 21:00


 

Недела (20.8.2023)Книжевност:

35. Поетска ноќ во Велестово - Трет ден: OH READ #2 Работилница за креативно пишување и дијалог преку преведување поезија, наменета за млади | Гимназија „Св.Климент Охридски“, Охрид | 11:00-13:00


35. Поетска ноќ во Велестово - Трет ден: OH READ #2 Интернационално поетско читање (1)| Кафе и бар ШИЛА, Охрид | 18:00


35. Поетска ноќ во Велестово - Трет ден: Дебата за важноста на литературните преводи + Интернационално поетско читање (2) | Кафе и бар ШИЛА, Охрид | 19:00Промоција на „ИЗЛЕГУВАЊЕТО ОД СЕНКА“ Тајното женско училиште“ – роман на Дијана Петрова | Спомен дом „Браќа Миладиновци“ – Струга | 19:30


Филм:

14. Македокс: Тоа е планот | МКЦ| 18:00

14. Македокс: Анидок и Флипбук фестивал | МКЦ | 18:00

14. Македокс: Ние двајцата | МКЦ| 18:00

14. Македокс: Ачевик, песната на храбрите жени | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Молкот на банана дрвата | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Снајка: дневник на очекувања | Пред Куршумли Ан | 20:30

14. Македокс: Силосот| Сули Ан | 20:30

14. Македокс: Планините | Сули Ан | 20:30

14. Македокс: Неврзаните: сцени од фондот на Лабудовиќ| Куршумли Ан | 21:00

14. Македокс: Вечното сеќавање | Сули Ан | 22:30

14. Македокс: Фимски герили: Сцени од фондот на Лабудовиќ| Куршумли Ан | 23:00


Театар:

ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА ,,ЛАГАТА” | Антички театар – Охрид | 21:00


 

Ако сакате секој понеделник да ви стигнува потсетник за настаните низ град – пишете ни го вашиот мејл во порака или на меjл!


Дополнително ќе добиете избор од настани кои тимот на Култура Бета ги препорачува!


Доколку организираш или знаeш за настан што сакаш да го вклучиме во следната неделна програма, пиши ни во инбокс на инстаграм: @kultura_beta или прати ни мејл на: kulturabeta@yahoo.com


133 views

Recent Posts

See All
bottom of page