top of page
  • Writer's pictureМарија Велинова

Што има низ град? (15.5.2023 – 21.5.2023)

Што има низ град? Сите културни активности низ град (низ Скопје и низ Македонија) на едно место! Кликни на насловот на настанот за повеќе информации!


Понеделник (15.5.2023)


Книжевност:

Промоција на романот „Зборови“ од Јордан Коцевски | Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје | 19:00

Промоција на книга „Гаја и градината“ на Ева Божиновска | МКЦ Галерија | 19:00

Театар:

Торонто експрес | Македонски народен театар | 20:00 Кафез кај кокони – Отворање на театарскки фестивал „5ре“ – Велес |Драмски театар | 20:00


 

Вторник (16.5.2023)


Театар:

Последната лента на Крап | Македонски народен театар | 20:00

Да го поздравиш и да ми го бациш | Младински културен центар | 21:00

Кафез кај кокони | Драмски Театар – Скопје | 20:00


Филм:

Ден на ослободувањето| Кинотека | 18:00

„Најсреќниот човек на светот“ – Теона Митевска | НУЦК „Браќа Миладиновци“ – Струга | 19:30


 

Среда (17.5.2023)


Книжевност:

Промоција на романот „Дневникот на Демон Џонс“ од Маша Тодевска | Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје | 19:00


Музика:

Ишарет | Филхармонија | 20:00


Опера:

„Кармен“ – Жорж Бизе | Национална опера и балет | 20:00


Театар:

Чудесна терапија | Драмски Театар – Скопје | 20:00


Филм:

Хелмут Њутн: Лошите и убавите | Кинотека | 18:00

 

Четврток (18.5.2023)


Музика:

Крај Вардарот Џез Фестивал | Младински Културен Центар | 20:00

Tribute to JOY DIVISION – разговор и плејлиста | Рок-бар „Круг“ | 20:00

Концерт на The Flamenco Thief (USA) |МКЦ Галерија|20:00


Театар:

Странци | Драмски Театар – Скопје| 20:00


Визуелна уметност:

Изложба: Димче Николов – 70 години од раѓањето | Културно информативен центар – Скопје | 20:00 | Отворена до 6.6.2023

„Графички приказни“ - изложба на Стефан Јакимовски | НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово | 19:30

Отворање на изложба на постери „50 години МКЦ“ (Академија Brainster) |МКЦ Галерија 2| 20:00


Филм:

„Најсреќниот човек на светот“ – Теона Митевска | НУЦК „Браќа Миладиновци“ – Струга | 19:30


 

Петок (19.5.2023)


Книжевност:

Промоција на монографијата посветена на животот и творештвото на скулпторот Анета Светиева | Даут-Пашин амам | 12:00

Музика:

Крај Вардарот Џез Фестивал: Концерт на Букршлиев / Томевски / Кондовски / Дробицки | Младински Културен Центар | 19:00


Филм:

Ден на ослободувањето | Кинотека | 18:00

Годар: човекот филм“ - Филозофски филмски фестивал| МСУ | 20:00


 

Сабота (20.5.2023)


Книжевност:

Промоција на првото издание на списанието „Спознавање“ |МКЦ| 12:00


Музика:

Крај Вардарот Џез Фестивал: Концерт на Chui (HR) и Larta (MK) | Младински Културен Центар | 21:00

Аниме рејв – Предфестивалска забава на Нихон-џи | Public Room | 20:30

Good Vibrations - Music and Innovations | Школка Градски Парк Скопје | 18:00

Настап на DJ NU-MARK Funky Fresh 7th Birthday party: Goce/Chvare/Dragzy Drags/Oky Doky & Paki (Zad Agolot) |Клуб МКЦ|23:00


Театар:

Панфиз – „Hommo Love“ | Македонски Народен Театар | 20:00

„Бог на масакрот“ – Милош Б. Андоновски | НУ Тетовски театар | 20:00


 

Недела (21.5.2023)


Музика:

BLAME KANDINSKY(GR) & DIMISH(MK) | Кафе Бар „Браво“ | 20:30


Опера:

„Травијата“ - Џузепе Верди | Опера и балет | 20:00


357 views

Recent Posts

See All
bottom of page