top of page
  • Writer's pictureМарија Велинова

Што има низ град? (16.10.2023 – 22.10.2023)

Што има низ град? Сите културни активности низ град (низ Скопје и низ Македонија) на едно место! Кликни на насловот на настанот за повеќе информации!


Понеделник (16.10.2023)

Книжевност:

Промоција на дело и добитник на РАЦИНОВО ПРИЗНАНИЕ | НУЦК „Бели Мугри“ - Кочани | 18:00

Недела на италијанска книжевност во Или-или | книжарница „Или-или“| 10:00


Театар:

Ожени ме | МКЦ | 20:00

Разгалениот принц | НУ Центар за култура „Ацо Шопов“ - Штип | 11:00

Филм:

Проекција на „М“ на Вардан Тозија | Кино Козјак - Куманово | 20:00

КинеНова2023 - Ден 4| Cineplexx | 16:00 / 17:30 / 20:15 / 22:15


Визуелна уметност:

Изложба на творби од Квилиниг работилница | НУЦК „Бели Мугри“ - Кочани | 12:30

Изложба на фотографии - Кервин Кендел Вилиамсон, Њу Јорк, САД | Rudic Gallery | 19:00

„Некогаш и денес“ - постхумна изложба на Ристо Соколов-Сокол | МКЦ | 20:00

 

Вторник (17.10.2023)

Книжевност:

Конференција: „Како го читаме Калвино денес: Наследство, рецепција, преводи“ | Сала за седници на Филолошки факултет „Блаже Конески“| 9:30

Недела на италијанска книжевност во Или-или | книжарница „Или-или“| 10:00


Филм:

Проекција на „М“ на Вардан Тозија | Кино Козјак - Куманово | 20:00

КинеНова2023 - Ден 5 | Cineplexx | 20:00 / 22:00


Музика:

Sounding Worlds: концерт на Стефан Кристоф (Канада)| Културно информативен центар - Скопје | 21:00

Blue Mist | Beer Garden| 21:00


Театар:

Разведи ме | МКЦ | 20:00


Чудна случка со кучето во ноќта | Драмски театар | 20:00

Демонот од Дебар маало | Театар Штип | 20:00


Визуелна уметност:

„Мигновение“ изложба на слики од Костадин Танчев - Динка | Културно информативен центар - Скопје | 20:00

 

Среда (18.10.2023)


Книжевност:

Промоција на стихозбирката „Ноќта сѐ знае“ од Викторија Ангеловска | Клуб МКЦ | 20:00


Недела на италијанска книжевност во Или-или | книжарница „Или-или“| 10:00

Промоција на стихозбирката „Каде песно моја“ и романот „Разговор со животот“ на Росица Митиќ | НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово | 18:00


Филм:

Проекција на „М“ на Вардан Тозија | Кино Козјак - Куманово | 20:00

КинеНова2023 - Ден 6| Cineplexx | 18:00 / 20:30


Театар:

Кармен | Драмски театар| 20:00

Франкенштајн | Театар за деца и младинци| 20:00

Кец на десетка | Театар „Антон Панов“ - Струмица| 20:00

Пациенти | МКЦ | 20:00

Грета | Театар Штип | 20:00


Балет:

Есмералда / La Esmeralda - C. Pugni | Национална опера и балет | 20:00


Визуелна изложба:

„РЕГЕНЕРАЦИЈА“ - изложба на авторките Маја Кировска, Ана Ивановска и Христина Зафировска | МКЦ | 20:00



 

Четврток (19.10.2023)

Книжевност:

Недела на италијанска книжевност во Или-или | книжарница „Или-или“| 10:00


Музика:

42. Скопски џез фестивал - Ден 1 |Национална опера и балет / МКЦ| 20:00


Круг | Филхармонија | 20:00


Опера:

Концерт на оперските солисти со пијано придружба |Национална опера и балет | 21:00


Театар:

Последната лента на Крап | Македонски народен театар | 20:00

Странци | Драмски театар| 20:00

Ало! Ало! - претпремиера | Театар Комедија | 20:00

Супербајкастично| Театар за деца и младинци | 19:00

Роденден| Народен театар - Штип | 20:00


Филм:

Премиера на „Лена и Владимир“ на Игор Алексов | Синеплекс | 20:20 / 20:40


 

Петок (20.10.2023)


Книжевност:

Промоција на стихозбирката „Во хаосот радост“ на Калиа Димитрова | Бруталиск | 20:00


Недела на италијанска книжевност во Или-или | книжарница „Или-или“| 10:00


Музика:

42. Скопски џез фестивал - Ден 2 |Национална опера и балет / МКЦ| 20:00


Опера:

Концерт на оперските солисти со пијано придружба |Национална опера и балет | 21:00


Филм:

Те дуа, жими мене | Кинотека | 20:00


Визуелна уметност:

„Портрет на кралот алкохол“ - изложба на Соња Ставрова | МКЦ| 20:00

„Сè што ни е заедничко“ - меѓународна изложба | Музеј на современа уметност | 20:00

Театар:

Само глас | Македонски народен театар | 20:00

Странци | Драмски театар| 20:00

Ало! Ало! - премиера | Театар Комедија | 20:00

Тоби| Фестивал „Силјан штркот“ - Прилеп | 19:00

Candy | Народен театар „Ј.Х.К. Џинот“ - Велес | 20:00

 

Сабота (21.10.2023)


Книжевност:

Недела на италијанска книжевност во Или-или | книжарница „Или-или“| 10:00


Музика:

42. Скопски џез фестивал - Ден 3 |Национална опера и балет / МКЦ| 20:00

Бруцошка на ФДУ |Факултет за драмски уметности| 20:00

Филм:

Те дуа, жими мене | Кинотека | 18:00


Театар:

Вернисаж | Драмски театар| 20:00

Ало! Ало! - прва реприза | Театар Комедија | 20:00

Црвенкапа| Театар за деца и младинци | 19:00

Детска интерактивна претстава „Супер Вселенко и роденденската торта“ | Јавна соба | 11:15

 

Недела (22.10.2023)

Книжевност:

Недела на италијанска книжевност во Или-или | книжарница „Или-или“| 10:00


Музика:

42. Скопски џез фестивал - Ден 4 |Национална опера и балет / МКЦ| 20:00

 

Ако сакате секој понеделник да ви стигнува потсетник за настаните низ град – пишете ни го вашиот мејл во порака или на меjл!


Дополнително ќе добиете избор од настани кои тимот на Култура Бета ги препорачува!


Доколку организираш или знаeш за настан што сакаш да го вклучиме во следната неделна програма, пиши ни во инбокс на инстаграм: @kultura_beta или прати ни мејл на: kulturabeta@yahoo.com



107 views

Recent Posts

See All
bottom of page