top of page
  • Writer's pictureМарија Велинова

Што има низ град? (22.5.2023 – 28.5.2023)


Понеделник (22.5.2023)

Театар:

ГЛУМиЦИ | МКЦ | 21:00

За нас почнува живот“ | Драмски театар | 20:00

Филм:

Reefer Madnes (1936) | Кафе-книжарница „Буква“

ЛУЃЕ ОД АКЦИЈА | Кинотека | 20:00

Музика:

EUYO & FAMES INSTITUTE ORCHESTRA | Филхармонија | 20:00

Визуелна уметност:

Отворање на изложба „Мантра на љубовта“ на Маја Андонова Јокиќ | МКЦ | 20:00


 

Вторник (23.5.2023)


Книжевност:

Литера 2023 | Музеј на град Скопје | 19:00


Музика:

Глигор Кондовски (виолина) + Дени Омерагиќ (бас) | Кафе-книжарница „Буква“

„Двајца уметници, една планета“ – Звучен перформанс со Сесилија (Ци) Мартенс и Холгер Маик Мертин | КСП Центар – Јадро | 19:00


Театар:

Чудна случка со кучето во ноќта“ | Драмски театар | 20:00

„ПОДРУМ“ - куклена претстава за младинци | Театар за деца и младинци – Скопје | 20:00


Филм:

ЈАС СУМ ГРЕТА | Кинотека | 18:00

ТИ СИ ЧАУШЕСКУ | Кинотека | 20:00


 

Среда (24.5.2023)

Книжевност:

Литера 2023 | Музеј на град Скопје


Музика:

Концерт на Trainman Blues (DE), Мухамед Ибрахими (МК) и Троја + Гуру Харе (МК) | Cotton Blues Festival | МКЦ | 20:00

Претставување на гитарите „Павеза“ и мастерклас со Мајсторот Јани Павеза | МКЦ | 13:00

 

Четврток (25.5.2023)


Книжевност:

Литера 2023 – Конференција МАКЕДОНСКА СОВРЕМЕНА СЛИКОВНИЦА | Музеј на град Скопје | 12:00

Промоција на книга "Карпа во морето" од Павлина Атанасова

| ПНВ Публикации | МКЦ | 20:00

Промоција на „Сонцето под земја, кралството над него“ од Елена Бошбож | Антолог | „Порта Џез“ | 19:00

Меѓународен фестивал „Денови на прозата“ | НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово | 20:00


Музика:

Концерт на Mud Morganfield (US) и Ади Имери (МК) | Cotton Blues Festival | МКЦ | 20:00


Театар:

Диши“ | Драмски театар | 20:00

„Анатомија на неверството“ | Театар Комедија | 20:00

Филм:

ФАМИЛИЈА | Кинотека | 18:00

ИНТРЕГАЛДЕ | Кинотека | 20:00


 

Петок (26.5.2023)

Книжевност:

Литера 2023 – „ШТО СÈ“ - РАБОТИЛНИЦА ЗА ИЛУСТРАЦИЈА СО НИКОЛИНА МАНОЈЛОВИЌ ВРАЧАР – ХРВАТСКА | Музеј на град Скопје | 17 часот

Меѓународен фестивал „Денови на прозата“ | НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово | 20:00


Музика:

Džezbollah (RS) & Pas Musique (US) | Кафе-книжарница „Буква“


Опера:

„Реквием“ – Џузепе Верди | Национална опера и балет | 20:00

Филм:

ЦРВЕНАТА ЖЕЛКА | Кинотека | 18:00

НЕ ДОПИРАЈ МЕ | Кинотека | 20:00

Театар:

Премиера на „Иванов“ | Македонски народен театар | 20:00

Визуелна уметност:

Изложба на македонски музички плакат | МКЦ | 20:00

ЗАВРШНА ГОДИШНА ИЗЛОЖБА | ДСУЛУД „Лазар Личеноски“ | 20:00


 

Сабота (27.5.2023)

Книжевност:

Литера 2023 | Музеј на град Скопје | 16:00

Промоција на книга "Авантурите на Космонаутко" од Денис Јанкуловски | Прозарт медиа | МКЦ | 18:00


Музика:

Домашна со Марсо | Кафе-книжарница „Буква“

Концерт на RICHARD ZALAI + ONAKOM (HUN) | МКЦ | 21:00

Од А до ШТИП - Фестивал на Хип-Хоп музика и урбани култури | Дом на млади – Штип | 14:00

НИХОН-ЏИ 2.0 - ФЕСТИВАЛ НА ЈАПОНСКА КУЛТУРА | Национална галерија – Мала станица | 11:00

Театар:

„Иванов“ | Македонски народен театар | 20:00

„Вернисаж“ | Драмски театар | 20:00

„Ајварко, Кифи и мистер Хамбургер“ - театарска претстава за деца и млади | Народен театар – Штип | 13:00

Филм:

ХЕЛМУТ ЊУТН: ЛОШИТЕ И УБАВИТЕ |Кинотека | 18:00

МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА | Кинотека | 20:00

 

Недела (28.5.2023)

Одмарајте :) !


272 views

Recent Posts

See All
bottom of page