top of page
  • Writer's pictureМарија Велинова

Што има низ град? (23.10.2023 – 29.10.2023)

Што има низ град? Сите културни активности низ град (низ Скопје и низ Македонија) на едно место! Кликни на насловот на настанот за повеќе информации!


Понеделник (23.10.2023)

Mузика:

„Денови на македонска музика 2023“ - омаж на Љубомир Бранѓолица | Филхармонија | 19:00


Филм:

ЕХО Фестивал на планински филм | Младински културен центар | 19:00


Премиера на „Трговија“ | Занатски дом - Куманово | 20:00


Визуелна уметност:

„Memento Mori“ - Страхил Петровски | Уметничка галерија - Куманово | 20:00

 

Вторник (24.10.2023)

Книжевност:

Промоција на „Сликовница..Зборовница“ од Мила Гулеска-Ноневска | Кафе-книжарница „Буква“ | 12:00


Филм:

М | Кинотека | 18:00

ЕХО Фестивал на планински филм | МКЦ / Кинотека | 17:00 - 21:35


Музика:

Blue Mist | Beer Garden| 21:00


Театар:

Лагата | Македонски народен театар | 20:00

Чудесна терапија | Драмски театар | 20:00

Глумици | Младински културен центар | 21:00


Визуелна уметност:

„Симбиоза“ - групна изложба | Монтажна галерија - Парк на франкофонија | 19:00

 

Среда (25.10.2023)


Книжевност:

Промоција на „Цепај сине“ на Зоран Спасов - Ѕоф | Станица 26 | 20:00

Промоција на книгата „Просто и строго – Конески“ од Иван Антоновски | Клуб „Матица“| 18:00


Промоцијата на книгата „Транскултурни разногласија: Избрани критики и есеи“ од Анастасија Ѓурчинова | Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ | 12:00


Филм:

Проекција на кратки филмови на Леона Јариќ |Котур|20:00


М | Кинотека | 18:00

Проекции на филмовите „Трговија” и „Шумска Мајка” | Занатски дом - Куманово | 19:00

ЕХО Фестивал на планински филм | МКЦ / Кинотека | 17:00 - 22:20

Хуманитарен филмски настан: проекција на филмовите „Центроид“ на Бранко Стојановски и „Слобода“ на Златко Ѓелески | НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево | 20:00

Музика:

Концерт на оперски солисти со пијано придружба | Национална опера и балет | 20:00

Пијано трио „30 прсти“ | Филхармонија | 20:00

Концерт на Енес Беговски | Europe House Велес | 20:00


Театар:

Вернисаж - Гостување на на Интернационален театарски фестивал во Тетово | Драмски театар | 20:00

Мојот маж | Драмски театар | 20:00


Што е силеџија | Театар за деца и младинци| 20:00

Циклус отворени предавања: „На извориштето на македонскиот институционален театар; 110 години Македонски народен театар“ | Мала сала ФМУ | 17:00


Визуелна уметност:

„Везанки на природата“ | Concept 37 | 20:00

„Модерна смрт“ | Културно информативен центар | 20:00

 

Четврток (26.10.2023)

Книжевност:

Омаж во чест на академик Анте Поповски (20 години од упокојувањето) | Културно информативен центар | 19:15

Промоција на „Пресек“ | Порта „Македонија“ | 20:00


Музика:

Deliluh + Bain de Gong | Котур | 20:00


Визуелна уметност:

Брутален град - фотографии на Снежана Алексовска | Бруталиск | 20:30


Театар:

Горчливите мисли на Петра фон Кант | Македонски народен театар | 20:00

My name is Goran Stefanovski | Драмски театар| 20:00


Илуминати - Гостување во Кочани | Театар Комедија | 20:00

Лажеш Мелита | Театар за деца и младинци | 19:00

Во ресторанот | НУ Центар за култура „Ацо Шопов“ - Штип | 18:00

Роденден | Народен театар - Штип | 20:00


Филм:

М | Кинотека | 18:00

EХО Фестивал на планински филм | МКЦ / Кинотека | 17:00-22:00

 

Петок (27.10.2023)


Книжевност:

Добри гости - серија книжевни гостувања низ Македонија (vol. 4 - Струмица) | Europe House Струмица| 19:00

Dating horror stories - ноќ на раскажување приказни | Кафе-книжарница „Буква“ | 20:00


Музика:

„Травијата“ - Џузепе Верди | Национална опера и балет | 20:00

Џез за чудаци | Jazzy | 21:00


Филм:

Corpse bride | Амфитеатар 1 - Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје | 17:30

Te дуа, жими мене | Кинотека | 18:00

М | Кинотека | 20:00

ЕХО Фестивал на планински филм | МКЦ | 17:00 - 21:55

Театар:

Пепелашка | Театар за деца и младинци | 19:00

Фирма | Драмски театар| 20:00

 

Сабота (28.10.2023)


Музика:

Dreamcatcher | МКЦ | 20:00

Parussion Group | Public Room | 21:30


Филм:

Te дуа, жими мене | Кинотека | 18:00

М | Кинотека | 20:00

Проекција на документарниот музички филм „The Hip – Brainstorm” на Јане Алтипармаков | кафе-книжарница „Буква“ | 21:30


Театар:

Лакомата меца | Театар за деца и младинци | 19:00

Кафез кај Кокони| Драмски театар| 20:00

 

Недела (29.10.2023)

Музика:

NAXATRAS | МКЦ | 20:00


Театар:

Куклената претстава „Другарство“ - Театар Провокација | Public Room | 11:00

 

Ако сакате секој понеделник да ви стигнува потсетник за настаните низ град – пишете ни го вашиот мејл во порака или на меjл!


Дополнително ќе добиете избор од настани кои тимот на Култура Бета ги препорачува!


Доколку организираш или знаeш за настан што сакаш да го вклучиме во следната неделна програма, пиши ни во инбокс на инстаграм: @kultura_beta или прати ни мејл на: kulturabeta@yahoo.com134 views

Recent Posts

See All
bottom of page