top of page
  • Writer's pictureМарија Велинова

Што има низ град? (25.9.2023 – 1.10.2023)

Што има низ град? Сите културни активности низ град (низ Скопје и низ Македонија) на едно место! Кликни на насловот на настанот за повеќе информации!


Понеделник (25.9.2023)

Книжевност:

Утринска јога со поетска медитација водена од Марија Георгиева | 3. Скопски поетски фестивал |Градски парк, Скопје | 09:30 ‒ 10:15

Во препев #1 ‒ промоција на три изданија на ПНВ Публикации: „Слободата чекори гола“ од Марам ал-Масри (Франција/Сирија), „На околу два и пол часа од рајот“ од Имануел Мифсуд (Малта) и „13 Хрватски поети (избор од современата хрватска поезија)“, со Лана Деркач (Хрватска) | Младински културен центар | 19:00Мултимедија:

Преднастани на Омнибустопија 5 | Кинотека на Македонија | 16:00 – 20:00Театар:

Кец на десетка | Македонски народен театар | 20:00


Музика:

Концерт на дувачкиот квинтет PHIL - HARMONIC во

рамките на ДММ2023 |Филхармонија| 20:00

 

Вторник (26.9.2023)

Книжевност:

Утринска јога со поетска медитација водена од Марија Георгиева | 3. Скопски поетски фестивал | Градски парк, Скопје | 09:30 ‒ 10:15

Во препев #2 ‒ промоција на три книги, изданија на ПНВ Публикации: „Земјата под абажур“ од Драгослав Дедовиќ (Србија),„САНГ“ од Ален Брлек (Хрватска) и „Полето“ од Мартин Глаз Серуп (Данска) | Младински културен центар | 19:00Промоција на книгата „Систем на сетилности“ од Елизабета Линднер Костадиновска |Културно информативен центар - Скопје|19:19Мултимедија:

Преднастани на Омнибустопија 5 | „Партизанска штампа“ | 15:00 – 19:00

Преднастани на Омнибустопија 5 | Кинотека на Македонија | 16:00 – 20:00

Преднастани на Омнибустопија 5 | Кафе-книжарница „Буква“ | 21:00Филм:

Ѕвоно од дијамант | Кинотека | 20:00


Музика:

Blue Mist | Beer Garden| 21:00

DJ сет на Виолета Качакова | Прво па женско | ФДУ | 22:00

|Дом на млади Штип|19:00

Театар:

𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐢𝐬 𝐦𝐲 𝐭𝐫𝐮𝐭𝐡, 𝐭𝐞𝐥𝐥 𝐦𝐞 𝐲𝐨𝐮𝐫𝐬 на Јасна Жмак | Прво па женско | ФДУ | 20:00

|Дом на млади Штип|19:00

Веќе не е ни смешно | Театар Комедија | 20:00

Франкенштајн | Театар за деца и младинци | 20:00

 

Среда (27.9.2023)


Книжевност:

Утринска јога со поетска медитација водена од Марија Георгиева | 3. Скопски поетски фестивал | Градски парк, Скопје | 09:30 ‒ 10:15

Мастерклас/работилница за креативно пишување поезија | 3. Скопски поетски фестивал | Градска библиотека „Браќа Миладиновци“, Скопје (конгресна сала) | 11:00

Промоција на „Ново раѓање на зборот (антологија на младата македонска поезија)“ | 3. Скопски поетски фестивал | Младински културен центар ‒ Скопје (кино „Фросина“) | 18:00

Официјално отворање: „Воздух. Ветер. Дишење.“ | 3. Скопски поетски фестивал | Младински културен центар ‒ Скопје (кино „Фросина“) | 20:00
Мултимедија:

Преднастани на Омнибустопија 5 | „Партизанска штампа“ | 15:00 – 19:00


Филм:

Сигурен успех| Кинотека | 20:00


Театар:

Прв ден 2. МФДТ „Игор Маџиров“ | Театар за деца и младинци | 13:00 - 19:30


Музика:

Фолклорно-класична симбиоза | Опера и балет |19:30


Визуелна уметност:

Final exam | Пионери | 20:00

Симон Шемов „Мултиверзум“ | Даут-Пашин Амам | 20:00


 

Четврток (28.9.2023)


Книжевност:

Утринска јога со поетска медитација водена од Марија Георгиева | 3. Скопски поетски фестивал | Градски парк, Скопје | 09:30 ‒ 10:15

Out & About ‒ панел дискусија за зголемување на видливоста на македонската книжевност надвор од границите на земјата преку преводи и учество на книжевни фестивали | 3. Скопски поетски фестивал | Градска библиотека „Браќа Миладиновци“, Скопје (спомен-соба „Т’га за југ“) | 11:00

Промоција на „Избор из савремене македонске поезије“ | 3. Скопски поетски фестивал | Младински културен центар (кино „Фросина“) | 18:00

Интернационално поетско читање и краток музички концерт на Александар Бошков (гитара) | Младински културен центар (кино „Фросина“) | 20:00
Мултимедија:

Прв ден Омнибустопија 5 | Автобус на ЈСП, фонтана на Градски парк | 20:00Филм:

Проекција на поетски филмови | 3. Скопски поетски фестивал | Младински културен центар (кино „Фросина“) | 19:00

Сите дела на Вермер во Њујорк| Кинотека | 20:00

Театар:

Вардарски пастуви | Театар Комедија | 20:00

Втор ден 2. МФДТ „Игор Маџиров“ | Театар за деца и младинци | 11:00 - 19:30


Музика:

DJ Далибор: СОЦИ НЕ ЛАДИМО фанзин | кафе-книжарница „Буква“ | 17:00


Визуелна уметност:

Отворање на изложба фотографии на Радмила Ванкоска | 3. Скопски поетски фестивал | Младински културен центар (кино „Фросина“) | 18:00

Миле Корубин 1922-2000 (ретроспективна изложба)| Чифте Амам | 20:00 

Петок (29.9.2023)


Мултимедија:

Втор ден Омнибустопија 5 | Јавна соба | 20:00Филм:

Креветот во кој спиеш | Кинотека | 20:00

Театар:

Женска гардероба | Театар Комедија | 20:00

Трет ден 2. МФДТ „Игор Маџиров“ | Театар за деца и младинци | 11:00 - 19:30

Животот е прекрасен | Македонски народен театар| 20:00

Лекција | Народен театар - Штип | 20:00

 

Сабота (30.9.2023)


Книжевност:

Размена на книги и книжевни муабети во Скопје | Градска библиотека „Браќа Миладиновци“| 19:00


Визуелна уметност:

„Мезанин“ изложба и промоција на публикација на Иван Ивановски | Монтажна галерија, Парк на франкофонијата |19:00


Театар:

Четврт ден 2. МФДТ „Игор Маџиров“ | Театар за деца и младинци | 11:00 - 20:30

Чекајќи го... | Македонски народен театар | 20:00 

Недела (1.10.2023)

Нема ништо

Одмарајте :)
 

Ако сакате секој понеделник да ви стигнува потсетник за настаните низ град – пишете ни го вашиот мејл во порака или на меjл!


Дополнително ќе добиете избор од настани кои тимот на Култура Бета ги препорачува!


Доколку организираш или знаeш за настан што сакаш да го вклучиме во следната неделна програма, пиши ни во инбокс на инстаграм: @kultura_beta или прати ни мејл на: kulturabeta@yahoo.com208 views

Recent Posts

See All
bottom of page