top of page
  • Writer's pictureКултура β

Еко-фактопедија бр.3 - СОР26

COP26 е Конференција на страни која се одржува по 26 пат, поточно 26 година. Оваа година конференцијата се одржува во Глазгов, Обединтето Кралство од 31 Октомври до 12 Ноември. На COP 21 сите земји се согласија да го лимитираат глобалното затоплување на 2°Ц , односно 1,5°Ц и потпишаа договор, односно Парискиот договор. Сите заложб за до 2025 година не одат по план, поточно не се доволни за да се лимитира глобалното затоплување. На COP26, така наречена „Конференција на амбиција“, ќе се склучи нов договор, кој ќе ги обврзува потписничките за временски период од 2025 до 2030 година.

15 views

Comentarios


bottom of page