top of page
  • Writer's pictureКултура β

аз буки веди - марија велинова

каде тргнал мојот аз

низ поле да бере праз?


а во празот буква е закопана

млада, неизртена

надолу завртена

со задникот натртена


и аз буки веди


и јас буки ведам

и глас тука редам

и стас строен гледам

јас сукам, јас следам

глаголите ги трошам

за причина лоша

‒ за баница посна

на зајре не се штедам

 

Песната „аз буки веди“ е дел од втората стихозбирка „Омарнина што омалаксува“ на поетесата Марија Велинова која ќе биде промовирана во сабота (13.5.) во кафе-книжарницата „Буква“ со почеток во 20 часот.

Марија Велинова (2003, Штип) е студентка на Катедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ. Авторка е на стихозбирките „Разговорите што не можевме да ги имаме“ (2021, Дата Песнопој) и „Омарнина што омалаксува“ (2023, ПНВ Публикации). Во 2022 година ја претставуваше Македонија на Интернационалната филозофска олимпијада во Лисабон. Нејзини есеи се објавени во списанието „Средношколски размислувања 4“, „Филозофска трибина“, како и на платформата „Култура Бета“. Учествувала на „Скопскиот поетски фестивал“, како и на повеќе поетски читања меѓу кои: „Отскочна даска“, „Поетска епизода“ и „Добри гости“. Нејзини песни се препеани на српски јазик.

99 views

Comments


bottom of page