top of page
  • Writer's pictureКултура β

Скитникот - Бисера Стефановска

Ти си полу-скитник

одземен од свест

ти си полу-скитник

пишуваш жална вест.

Просторот е празен,

веќе воздухот е и ладен

и ти си болен скитник,

кој што е придобиен од гневот и гревот

бидејќи си само тажен

касно ли е?

Затрупани се сите твои игли,

и ножевите се веќе тапи,

каков бистар мозок, таква соба чиста

но, ти вееш мудрости

од главата гнила.

Ти си скап скитник

двапати неделно славиш,

сакаш да се ослободиш и да се најдиш.

Храброста нежна, ретка чесност како стрела

ти ги будиш сите твои сказни

и причини „лупаш“

ниту се слушаш

па и голташ

воздишки и болки разно разни.

Утрово стануваш добар

но, се заземаш со секој твој товар

и твојот лов

е секој умствен збор

и се преоптеретуваш со лажен изговор

скитник мој мил, дали ќе се најдеш дома?

Дали ќе се стоплиш со овие сончеви зраци

околу овие пусти пластични чаши

се наоѓаш и луташ по патишта лажни

затоа ветувам сликите ќе ги средиме заедно,

дури и кога ќе има духови во рамките

болен скитник, полу-скитник

најди се дома.

40 views

Comments


bottom of page